Tarinoita Backbyn Kartanosta

Backbyn kartanon omisti vuosina 1957–2018 Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiön Kaisankoti. Sen nimeksi tuli alueelle muuton myötä Kalliomaan Kaisankoti. Ennen Backbyn kartanoa Kaisankoti oli toiminut Kauniaisissa.

Kaisankodin perusti presidentti Kyösti Kallion vaimo Kaisa Kallio vuonna 1938 saatuaan 60-vuotis lahjaksi kansalaislahjakeräyksenä 375 000 markkaa. Merkkipäivänsä kynnyksellä hän oli koulunsa käynyt suurtilan emäntä, kuusilapsisen perheen äiti, isoäiti, ja presidentin puoliso, jota elämä oli hionut kovallakin kädellä. Arkielämän haasteet hyvin tuntien Kaisa Kallion sydäntä lähellä oli auttaa ennen kaikkea työn tai perhe-elämän uuvuttamia naisia. Kaisankodista tuli kristillisillä arvoilla toimiva hoitokoti näille naisille työkunnon palauttamiseksi. Toimintaa vaikeutti alkuaikoina talvisota ja jatkosota.

Kartanon siirryttyä säätiön omistukseen, päärakennuksessa suoritettiin laajoja korjaustöitä, jotta saatiin huoneet kolmellekymmenelle asiakkaalle. Aluksi Kaisankoti oli yksityinen sairaanhoitolaitos, jonka asiakaskunta muodostui pääosin vanhuksista. Tämän jälkeen toimintaa muutettiin tutkimus- ja hoitolaitokseksi, jossa suoritettiin fysikaalisia tutkimuksia ja annettiin fysiatrista hoitoa. Asiakaskuntaan tuli myös työikäistä väestöä. Myöhemmin aloitettiin rintamaveteraanien ja sotainvalidien kuntoutus.

1980 ja 1990 -luvuilla Kaisankodista tuli tunnettu kuntoutus- ja lomakeskus Espoossa. Säätiö rakennutti alueelle 50 -huoneisen hotellikylpylän sekä modernit kuntoutustilat. Tavoitteena oli erikoistua työikäisten varhaiskuntoutukseen, sekä selkä- tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutukseen. Varainhankintana säätiö harjoitti hotelli- ja ravintolaliiketoimintaa. Viimeisinä vuosina se tunnettiin nimellä Hyvinvointikartano Kaisankoti.

Vuonna 2018 kiinteistöt siirtyivät Backby Kalliomaa nimisen yrityksen omistukseen ja samalla säätiö luopui hotelli- ja ravintolaliiketoiminnasta. Paikan nimeksi tuli jälleen Backby. Säätiö toimii edelleen Backbyn kartanon tiloissa ja keskittyy ydinosaamiseensa eli kuntoutus- ja työelämäpalveluiden tuottamiseen. Näin se on palannut Kaisa Kallion arvomaailman juurille. Työkunnon palauttaminen, työssäjaksaminen ja osatyökykyisten työelämään pääsyn tukeminen ovat nykyisin säätiön toiminnan keskiössä.  

Tutustu Backbyn historiaan ja siihen liittyviin vaiheisiin oheisilla videoilla

Avaa videot tästä 

Backby sijaitsee keskellä
kauneinta luontoa Espoossa

Osoite:
Bodomintie 37
02740 Espoo

Tel: +358 (0)9 887 191
Palvelemme: ma-la klo 7.30 – 21.00, su klo 7:30 - 12:00
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tee huonevaraus

Osta lahjakortti